Lezingprogramma De Statenbijbel

director
Dordt Literair & Dordtse Boekenmarkt

cast
Herman Pleij | Jaap Goedegebuure

ondertiteling
NL

lengte
120 (incl. pauze)

filmkeuring
12

 
Lezing Za 30/6 20:00 u.

Op 30 juni 20.00 uur

400 jaar Dordtse Synode 

In november 2018 is het 400 jaar geleden dat Dordrecht voor 180 dagen het centrum van Europa was. Meer dan 100 predikanten, professoren en politici kwamen in Dordrecht bijeen. Deze internationale kerkvergadering had de bedoeling om de kerkelijke verschillen in die tijd te beslechten. Eén van de beslissingen werd het maken van een nieuwe Bijbelvertaling in de Nederlandse taal. Dat besluit leidde (bijna 20 jaar later!) in 1637 tot de uitbreng van de Statenbijbel, een boek met enorme importantie voor onze taal en cultuurgeschiedenis.

Dordt Literair en de Dordtse Boekenmarkt presenteren een avond waarin dit boek het centrum van de aandacht is. Een voorproefje van wat komen gaat. Twee gerenommeerde emeritus professoren laten hun licht schijnen op de grote invloed van deze beslissing voor onze Nederlandse taal.

Jaap Goedegebuure is emeritus-hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde. Aan de Radbous Universiteit Nijmegen was hij lange tijd bijzonder hoogleraar monumentaal literair erfgoed. Daarnaast was hij literatuurcriticus bij HP/De Tijd, Trouw en Het Financieele Dagblad. Over dit onderwerp schreef hij al: De schrift herschreven en De veelvervige rok. Goedegebuure zal aan de hand van concrete voorbeelden de invloed laten zien van de Statenbijbel op de moderne Nederlandse literatuur.

Herman Pleij is emeritus-hoogleraar van de Universtiteit van Amsterdam. Regelmatig verschijnt hij in DWDD om te vertellen over vanalles wat de Nederlandse cultuur en literatuur te maken heeft. Hij publiceerde veel over cultuurhistorische onderwerpen en over het vraagstuk van de nationale identiteit. Bekende publicaties van hem zijn: Erasmus en het poldermodel en Het gevleugelde woord, geschiedenis van de Nederlandse literatuur deel II van 1400 tot 1560. Zijn laatste boek Moet kunnen, op zoek naar een Nederlandse identiteit' verscheen in 2014. Pleij zal vooral ingaan op de politiek, maatschappelijke context van de Dordtse Synode; een portret van de vroege 17e eeuw en de Tachtigjarige Oorlog met Spanje.

De lezingavond heeft een inloop va. 19.30 u. Het programma start om 20.00 u. Het einde wordt rond 22.00 u. verwacht. Kaarten kosten 10,-- euro incl. koffie/thee vooraf. Kaarten zijn online te boeken of telefonisch te reserveren: 078-7200777.

binnenkort in the movies
Vanaf woensdag 27 juni
Vanaf donderdag 28 juni
Vanaf donderdag 28 juni
Za 30 juni 20.00 - 22.00 uur
Vanaf donderdag 5 juli
Vanaf donderdag 12 juli.
Vanaf donderdag 12 juli
Vanaf donderdag19 juli
Vr 20 juli Film + wijnproeverij
Filmagenda
maandag 25 juni
dinsdag 26 juni
woensdag 27 juni
Ontvang de nieuwsbrief

Blijf actueel geïnformeerd over het wekelijkse filmprogramma en andere zaken. Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Het CineFiliaal biedt extra's aan regelmatige bezoekers van The Movies. Lees meer »

verstuur
MoV: Klanken van Oorsprong

Op verzoek van Stg Indisch Dordrecht een muzikale docu-film over de invloed van NL-Indische artiesten (immigranten uit de jaren '50) op het Nederlandse muziekleven, Regisseur Hetty Naaijkens is aanwezig. Prijs is 10 euro, incl. een lekkere Indische snack van Toko Yvon. 

Zo 24/6 om 19:30 u. Met Q&A
Va. 27 juni

Historisch spektakelavontuur van eigen bodem. Redbad, zoon van de Friese koning Aldigisl, groeit uit tot een legende in de strijd voor vrijheid en behoud van de eigen religie en tradities tegen de Franken. Voorpremière op Wo 27 juni in ons CineFiliaal om 20:00 u. Kaarten zijn nu online te koop of telefonisch te reserveren. 

Van de makers van Michiel de Ruyter.
MoV: Summer Wars

Summer Wars van Mahoda Hosuda gaat over het verlegen wiskundegenie Kenji, die met het meisje van zijn dromen naar een familiefeest gaat. Maar daar raken ze verzeild in een digitale strijd met kwade virussen, die de virtuele wereld van OZ aanvallen. Do 5 juli om 20:15 uur.  Kaarten incl een drankje en Japanse snack kosten maar 10 euro. Boeken kan online of telefonisch. 

Derde toonaangevende Japanse Anime-film van dit seizoen. Ism Special Edition Dordrecht.
Ladies Night: Mamma Mia! Here We Go Again

Weer een Ladies Night Movies Style. Geen formulewerk maar een vrolijke, sfeervolle avond met cocktail bar op het terras, live-muziek, lekkere bites, leuke zomergoodies en een presentje bij het weggaan. Kaarten kosten 14,50 incl. consumpties. 

Woe 18 juli va. 19.30 u.
Facebook
Filmfeestje vieren ?!

Wat ga je doen, met je kinderfeestje, verjaardag of jubileum? Met je bedrijfsuitje of teambuilding?

Ga CineSamen!

Met je eigen gezelschap genieten van je favoriete film. In onze FilmLounge met max. 30 bezoekers. Drankjes, hapjes en catering naar wens in  te vullen. Meer info vind je hier. 

Een loungy bioscoopzaal helemaal prive
TMD BIG SCREEN GAMING

De film Ready Player One inspireerde tot een ander aanbod. Kom gamen op groot scherm: TMD BIG SCREEN GAMING. Boek een middag/avond om samen met vrienden, klasgenoten, familie, buren etc. je favoriete games te spelen. Voor iedereen vanaf 6 jaar, met elkaar (tot max. 15 pers.) en voor een groepsprijs vanaf 75 euro. Hoe je het regelt en wat het precies kost, vind je hier? Of bel 078-7200777.

Van 3 t/m 30 april op een moment dat jij kiest.